Trochę inne kakao niż robiła mama:

Czas przygotowania: 20minut

Składniki:

hh

2 szklanki mleka migdałowego

3 łyżki gorzkiego kakao

3 łyżeczki tahini

1 laska cynamonu cejlońskiego

5 daktyli mejdool

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

 

 

1.  Do rondelka wrzucamy wszyskie składniki, oprócz kakao i tahini. Gotujemy 5 minut.

2.  Wyciagamy laskę cynamonu, dodajemy tahini i kakao, mieszamy, zostawiamy na niewielkim ogniu przez 5 minut.

3. Całość blendujemy na aksamitną masę. Gdyby wasze kakao było za gęste, można dodać na koniec trochę więcej mleka migdałowego.

 

Wskazówki:

Można użyć innych daktyli, ale te mają wyjąkowy smak i konsystencję.

Gdy zmiejszymy ilość mleka, mamy pyszną gęstą czekoladę.

Można użyć zamiast tahini, masła z orzechów laskowych lub arachidowych.

Wersja bez kakao jest także zaskakująco pyszna.

Możecie użyć zwykle mleko(ja nie używam produktów mlecznych ze względów na alergię), jako dietetyk polecam mleko z małą zawartością tłuszczu 1,5 -2%(ograniczając w ten sposób tłuszcze nasycone).

 

Dlaczego polecam takie kakao:

  • daktyle dostaraczają nam dużo błonnika, potas, magnez i wapń,
  • naturalne gorzkie kakao – niesamowitą ilość magnezu,
  • sezam – źródło zdrowych tłuszczów,
  • cynamon – działa rozgrzewająco, wspomaga trawienie,
  • wanilia – zmniejsza łaknienie, działa rozgrzewająco i poprawia nastrój.

 

Dietetyk z wykształcenia i serca
mgr Sandra Wasielke